Ni har väl inte missat mitt senaste Youtubeavsnitt? I det pratar jag kort om Gre…


Ni har väl inte missat mitt senaste Youtubeavsnitt? I det pratar jag kort om Greta Thunbergs tal på DN.

Hon tar upp det viktigaste med vår nuvarande situation – att klimatkrisen idag mycket handlar om en sak: tid. Om en utelämnar tidsaspekten så är det ju ingen kris. Att bortse från tidsaspekten gör att vi kan fortsätta precis som i dag och säga att klimatet är en ödesfråga men samtidigt undvika alla obekväma beslut och konkreta åtgärder som måste till.

Hon tar några exempel på hur absurt det blir om en inte räknar med tidsaspekten: ”Brandmän som släntrar till brandbilen och stannar på en drive through på vägen till en eldsvåda? … Polisen som väntar med att rycka ut vid ett bankrån för de måste avsluta lite pappersarbete först?”

Greta säger att det som måste till är information, krisinsikt och förmågan att erkänna vår sårbarhet och vårt misslyckande. Hennes uppfattning är att människor i princip är helt omedvetna om vad klimatkrisen innebär, vilka förändringar som krävs och hur lite tid vi har på oss att genomföra de förändringarna.

Hon säger också att det är omöjligt att göra någonting åt klimatkrisen om man inte förstår den fulla innebörden av klimatförändringarna. Och att det är omöjligt att förstå, förklara eller ha någon som helst seriös diskussion om klimatkrisen utan att utgå från våra resterande koldioxidbudgetar – det vill säga hur mycket växthusgaser vi har kvar att släppa ut innan vi riskerar att passera alltför många oåterkalleliga, självförstärkande kedjereaktioner bortom mänsklig kontroll.

Jag tycker att Greta har helt rätt – vi förstår inte vad klimatförändringarna innebär, och vi behöver lära oss mer om kodioxidbudgetar och därmed förstå och kunna räkna in tidsaspekten mycket bättre för att klara av att nu kunna göra det som krävs. Vad tycker du?

Länk till texten i sin helhet via min bio!

#koldioxidbudgetar #klimatförändringarna #klimatkrisen #klimathotet #gretathunberg #räddamänskligheten #myyoutubechannel #youtubeSource

Author: Attkacom

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.